Site icon Ali Ayaz

İnsan Kaynakları departmanının işveren markası ne olacak?

“İnsan kaynakları mesleğini gelecek dönemde en çok zorlayacak şey nedir?” Her yıl bu konuda birçok global araştırma yapılır.

Sonuçlar hemen hemen aynıdır:

“Diğer departmanlar için aradığımız yetenekleri, insan kaynakları için bulmakta zorlanıyoruz” ya da “Gelecek yıl hedefimizde bu var.” gibi bir sonuç hiç görmedim.

İşveren markasına organizasyon boyutunda bakılır ama ben bu kez departman bazında bakarak soruyorum: İnsan kaynakları departmanının işveren markası ne olacak?

Neden insan kaynakları departmanından CEO’luğa giden yol finans, pazarlama, satış ve diğer departmanlara göre çok çok az ya da neredeyse hiç yok?

Bazı şirketlerde tepe yöneticiliğe giden yolda tüm departmanlarda iki, üç yıl geçirmek gerekiyor. O zaman İK departmanında da kalıyor yönetici adayları. Bu bile harika bir uygulama ama sorumun yanıtı bu değil.

Simon Barrow’la bir araya geldiğimizde sık sık bu konuyu konuşuyoruz. Employer Brand Academy’de de misyonlarımızdan biri İK dışındaki birimlerde ve organizasyonun en tepesinde çalışabilecek donanımda İK profesyonelleri yetiştirmek. Ama insan kaynakları çalışanlarının böyle bir hedefi var mı acaba?

Katıldığım çok sayıda konferans, workshop, toplantıda bu soruyu insan kaynakları profesyonellerine sordum: Neden diğer departmanlar için aradığınız yetenekleri insan kaynakları departmanı için aramıyorsunuz? Neden İK departmanından çıkan CEO sayısı az?

Tahmin edersiniz bu konuda tatminkâr bir yanıt alamadım. İK bu konuda çok fazla şey yapmıyor maalesef.

Bir şirketin bir departmanı olarak başarması mümkün olmayabilir ama kolektif akıl hiçbir şey yapmıyor mu? Meslek örgütlerini kastediyorum. Maalesef dünyanın hemen hiçbir yerinde insan kaynakları meslek örgütleri de bu konuda çalışma yapmıyor. Gündemlerinde bile olduğunu sanmıyorum. Meslek örgütleri yılda bir konferans yapıp, arada basit küçük eğitimlerle günü kurtarmanın peşinde. Bir de bir sonraki başkan kim olacak konusunda kulis yapmak, dostluk ve ittifaklık ilişkisini çeşitli çıkarlara göre şekillendirmekle meşguller.

İstisnalar yok değil tabii. Sırbistan’daki ortağımızın iki yıl önce başlattığı HR Starter projesi, üniversitelerin son yılında okuyup kariyerini İK alanında yapmak isteyen gençlere tamamı gönüllülerden oluşan profesyoneller yardımıyla iki aylık bir eğitim sunarak, mesleğe daha donanımlı başlamalarını sağlıyor. Bizim teşvikimizle, bu yıl proje Türkiye’nin de dahil olduğu 10 ülkede yapılıyor. 20 öğrencimiz, 10 ülkeden gelen eğitmenlerden eğitim ve Türkiye’deki dört mentordan da destek alacaklar. Bu vesile ile projeden bahseder bahsetmez hemen gönüllü olan sevgili Dilara Özgün, İpek Aral ve Pınar Akkaya’ya, hemen organize olup üniversitelerde duyuru yapan 3İK’ya çok teşekkür ederim. Önümüzdeki yıl yukarıda bahsettiğim amaçlarımızı da ekleyerek projeyi değiştireceğimize eminim.

Baştaki sorularıma geri döneyim ve bu kez farklı sorayım. Sizlerden gelecek yanıtlarla ikinci yazıyı hazırlayalım.

İnsan kaynakları departmanının yüksek nitelikli adayları çekmesi ve CEO’luğa giden yolda yetiştirmesi için ne yapması gerekir?

Yanıtlarınızı aa@aliayaz.com adresine gönderebilirsiniz.

 

Daha detaylı bilgi için ücretsiz e-kitabımı indirebilir, ya da Employer Brand Academy’e 1 haftalık ücretsiz kayıt olabilirsiniz.

Exit mobile version