Site icon Ali Ayaz

Veri olmadan strateji oluşturabilir misiniz?

en gözde şirketler 2021

Çalışanlarınız ve adaylarınızın sizden ne beklediğini bilmemeniz için hâlâ bir mazeretiniz var mı?

“Veriler, büyüklüğü, sektörü veya türü ne olursa olsun her şirket için önemlidir. Aslında veriler, ürünleriniz, hizmetleriniz, fikri mülkiyetiniz ve insanlarınızın yanı sıra en büyük ticari varlıklarınızdan biridir.” 1

Strateji olmadan marka, veri olmadan strateji yaratamazsınız. Araştırmalar, hem sağlam bir strateji temeli atmanıza yardımcı olur hem de ana rakiplerinizin kimler olduğu ve onların güçlü / zayıf yönleri, değer vaatlerinizin ne olması gerektiği gibi konularda bilgiler içerir.

Şirketler her yıl çalışan bağlılığı, memnuniyeti ya da deneyimini ölçmek anketler yapıyorlar. Bu araştırma tek başına yeterli olmadığı için şirket içinde başka araştırmalar ve fokus grupları da yapılıyor.

Şirket dışında ise Türkiye’de geliştirip 2009 yılından beri yürüttüğümüz, işveren algısını ölçen En Gözde Şirketler araştırmasının güvenilir verilerini kullanan onlarca şirket var.

Araştırmaları tasarlarken önce amacını belirlemeniz gerekir. Araştırmalarında “need to know” ve “nice to know” bilgiler olabilir ama önemli olan elzem bilgileri toplamaktır. En Gözde Şirketler araştırmasını oluştururken, işveren algısına doğrudan ve dolaylı olarak katkı sağlayan tüm öğeleri kapsayacak şekilde tasarladık. Raporu okuyan şirketler; işgücü piyasasındaki bilinirlikleri, adaylarla güçlü bir ilişki kurmak için gerekli unsurlar, işveren markası iletişimi içeriği ve en etkin iletişim kanalları, kendi ya da sponsor oldukları etkinliklerin bilinirliği gibi doğrudan stratejiye dönüştürebilecekleri bilgilere ulaşıyorlar.

Türkiye’deki yükseköğrenim öğrenci kitlesinin tamamını yansıtacak bir hedef kitleye ulaşacak iletişim ağımız sayesinde bu yıl 128 üniversiteden 200binden fazla katılımcı anketi doldurdu.

Bu yıl Türkiye genelinde elde ettiğimiz bazı ilginç verileri sizlerle paylaşmak istiyorum. Şirketiniz ve hedef üniversiteleriniz için farklı olabilir.

En çok ziyaret edilen web siteleri. Yıllık üye olduğunuz, ilan paketleri aldığınız web siteleri dışında, reklam verebileceğiniz mecraları burada görebilirsiniz. Youtube’un dünyanın en büyük ikinci arama motoru olduğunu, burada kendi kariyer kanalı olmayan şirketlerin kaybının çok olduğunu söyleyebilirim.

 

Kariyer fırsatları hakkında en çok bilgi alınan kaynaklar. Yukarıda bahsettiğim gibi sizin hedef üniversiteleriniz ve şirketinizi tercih eden adaylara göre bu liste farklılaşacaktır. Sosyal medya sitelerinin  uygulamalarının algoritmaları sıklıkla bireysel ve  kurumsal kullanıcılar aleyhine değişiyor. Mesajlarınızı organik olarak takipçilerinizin %5-10’luk bir bölümüne ulaşıyor. Reklam vermenizi istiyorlar. Şirketlerin kendi kariyer siteleri hem En Gözde Şirketler hem de Aday Deneyimi araştırmalarımızda ilk iki sırada yer alıyor. Şirket kariyer sayfalarınıza ya da sitenize yatırım yapmanızın tam zamanı. Her zaman sizin kontrolünüzde ve teknolojinin yardımıyla dilediğiniz içeriği paylaşabilirsiniz. Daha önceki bir yazımda kullandığınız bütün kanallardan trafiği kendi sitenize nasıl çekebileceğinizi göstermiştim.  O görseli de ekliyorum.

Peki adaylar websitenizde en çok hangi içeriği arıyorlar.  Tahmin edebileceğiniz üzere iş ilanlarını görmek istiyorlar. Araştırmada iş ilanlarının muhteviyarıyla ilgili de bilgi var ama bu yazıda yer almayacak.  Burada özetini gördüğünüz grafiğin uzun listesinde kurum kültürü, şirket değerleri, iş tanımları, etkinlik takvimi gibi öğeler de var.

Bu iki grafiği birlikte değerlendirmekte yarar var. Adayların yaklaşık %50’si en çok çalışmak istediği şirkette iş ve/veya staj başvurusu yapmış ve %88’i olumlu bir deneyim yaşamış.

    

 

Bu yazı için son grafik, başvurdukları pozisyon sayısı. En Gözde Şirketler fokus gruplarında ve aday deneyimi anketinde  sıklıkla dile getirilenlerden biri de başvuru formlarının uzunluğu.  Genel olarak şirketlerin başvuru formunu bir gözden geçirmeleri gerektiği kanaatindeyim. “Başvuru formumuzu zor tutup burada da bazı adayları eliyoruz” gibi bir düşünceniz olabilir. Unutmayın çok iyi adayları da kaçırıyorsunuz.

 

Adayların tercihlerini en çok etkileyen faktörler nelerdir?

13 yıldır ilk 5’te sıralama değiştirerek yer alan faktörler hemen hemen hep aynı:

Son yıllarda ülkemizde ve bütün dünyada trend olan bir başka faktör ise yurtdışında çalışma olanaklarıdır.

Son söz: Stratejiyi belirlemek için tahminleri bırakıp veriye bakalım.

(1 Bernard Marr: Why every company needs a data strategy)

İşveren Markası Yönetimi sertifika programları. Daha detaylı bilgi için  Employer Brand Academy’e 1 haftalık ücretsiz kayıt olabilirsiniz.

 

Exit mobile version