Site icon Ali Ayaz

İşveren Markasında zihinsel ve fiziksel bulunurluk

Dünyanın en büyük pazarlama araştırma merkezi Ehrenberg-Bass Institute’ün direktörü ve pazarlama profesörü Byron Sharp’ın “Markalar Nasıl Büyür” kitabında bahsettiği konulardan biri de zihinsel ve fiziksel bulunurluktur.

Fiziksel bulunurluk kavramı, kategori alıcılarının markanızı bulup satın almasının ne kadar kolay olduğuyla ilgili olup kategori alıcılarının farklı satın alma durumlarında markanızı fiilen bulup bulamadığını ifade eder.

Zihinsel bulunurluk ise markanın satın alma durumlarında ne ölçüde düşünüldüğü ve akla ne kadar geldiğiyle ilgilidir. Bunun gerçekleşmesi için, öncelikle kategori alıcılarının markanızla tanışmış ve onu zihinlerinde yer tutacak biçimde kodlamış olmaları gerekir. Bunun yolu ise markanızın bilinirliğini artırıp onu farklılaştırmak suretiyle markanız ile satın alma sebepleri ve fırsatları arasında ilişkiler kurmaktan geçmektedir.

Bu durumu işveren markası açısından ele alalım.

Önceki bir yazımda işveren markasında AIDA modelinden bahsetmiştim. Attention/Awareness, Interest, Desire ve Action kelimelerinin baş harflerinden oluşmuş bir kısaltmadır.

Attention / Awareness: Biliyorum. (Dikkat çek, farkındalık yarat)

 

Interest: Beğeniyorum (Bilgi ver, ilgi uyandır)

 

Desire: İstiyorum (Tercih edilme ve satın alma arzusu yarat)

 

Action: Alıyorum (İkna et; harekete geçir)

 

Ürün/hizmet markası olarak güçlü şirketler, işveren olarak da farkındalık yaratma konusunda “genelde” avantajlılar. Ama iş gücü piyasasında yüksek nitelikli adayları çekmek için büyük bir rekabet var ve şirketler farkındalık yaratmak için büyük bütçeler ayırıp güçlü içerikler üretiyorlar Markalı üniversite etkinlikleri, kariyer günlerine katılım, sosyal medya paylaşımları, aracı kurumların sitelerinde yer almak ve oralara özel çalışmalar yapmak gibi birçok farklı şekilde AIDA’nı ilk üç adımı konusunda çalışıyorlar.

 

Zihinsel bulunurluk için çok şey yaptıklarını söyleyebiliriz. Peki ya fiziksel bulunurluk? Yazımın kapak görsellinde belirdiğim gibi adaylıktan çalışana geçiş noktası (conversion) fiziksel ulaşılabilirlik gerektiriyor.

Adaylar iş fırsatlarınızdan haberdarlar mı? Hangi kanallardan duyuruyorsunuz?

Kariyer siteniz var mı? En Gözde Şirketler ve Aday Deneyimi araştırmalarımıza göre adayların 1 numaralı bilgi kaynağı şirketinizin kariyer sitesi.

Başvuru yapmak kolay mı? Adaylar dakikalarca uğraşıp vaz mı geçiyorlar. Başvuru formunuzu doldurmanın 15-20 dakika sürdüğünü varsayalım. Adayların her şirket için ayıracakları o kadar zamanları yok. Adaylarla yürüttüğümüz fokus gruplar ve aday deneyimi araştırmasında bu cevabı sıklıkla alıyoruz.

SEO çalışması yapıldı mı (İşveren markası için SEO konusunu ayrı bir yazımda anlatacağım)

Mobil uyumlu mu? (SEO yaptıysanız uyumludur).

İlanlarınız sosyal paylaşıma izin veriyor mu? Bu şekilde daha çok kişiye ulaşıyor mu?

Daha detaylı bilgi için ücretsiz e-kitabımı indirebilir, ya da Employer Brand Academy’e 1 haftalık ücretsiz kayıt olabilirsiniz.

Exit mobile version