Türkiye’yi, İşveren Markası konseptiyle Realta olarak 2007 yılında tanıştırdık. İlk zamanlar işveren markasının ne olduğunu ve ne olmadığını anlatırken şimdi başarıyla yürütülen onlarca proje görmek benim için çok sevindirici. Terimi doğru bir şekilde Türkçe’ye geçirmek de ayrıca bir başarı diye düşünüyorum.

2007’den beri neler oldu?

Türkiye’de ilk işveren markası unvanı 2008’de Unilever’de Sinem Namdaroğlu tarafından kullanılıyordu. Unilever’in Türkiye’de marka yönetiminin öncü şirketi olduğunu da düşünürsek işveren markası kavramını ilk kullanan ve yöneticisini atayan ilk şirket olması da çok şaşırtıcı değil. Üniversitelerde ilk markalı kariyer etkinlikleri de Unilever’le başladı. Şimdilerde üniversitelerde sayısız etkinlikler yürütülüyor. Birçok projeyi birlikte yürüttüğümüz 3İK, şirketlerin etkinliklerini yürütmesinin yanısıra, kendi geliştirdikleri üniversiteli gençleri şirketlerle buluşturan birçok etkinliği yürütüyor.

Şirketlerin iç ve dış iletişim çalışmalarına bu kadar önem vermeleri işveren markasına ne kadar inandıklarını da gösteriyor.

Araştırmalar

Şirketler uzun yıllardır çalışan bağlılığı ya da çalışan memnuniyeti araştırmaları yürütüyorlar. 2009 yılında En Gözde Şirketler araştırmasını başlatarak işveren algısını ölçmeye başladık. En Gözde Şirketler araştırması Türkiye’den insan kaynakları hizmetleri konusunda ilk ihraç ettiğimiz üründü. Graduate Survey adıyla bu yıl yeni bir ülke daha dahil ederek araştırmamızı 6 ülkede yürütüyoruz.

Türkiye’de Türkiye şartlarını düşünerek geliştirdiğimiz, diğer ülkelerde yerel şatlara uygun hale getirerek uyguladığımız araştırmamıza İK alanında yaptığımız bir ihracat olarak düşünmek bana gurur veriyor. Yurtdışındaki uygulamaları kopyalayıp Türkiye’ye getirmek yerine, Türkiye’de geliştirip yurtdışına ihraç etmeyi tercih ettik.

Doğru veriyle doğru karar vereceğini kavrayan İK departmanı son yıllarda yaptığı araştırmaların sayısını da arttırdı. Aday deneyimi, onboarding, staj, iç müşteri memnuniyeti gibi araştırmaları uygulayan ve verilerle bu süreçleri iyileştiren şirketlerin sayıları arttı.

Employer Brand Academy

2009 yılında Türkiye’de başlattığımız, birçok ülkede sınıf içi olarak yürüttüğümüz Employer Brand Academy Nisan 2020’den itibaren online olarak devam ediyor. Türkiye’nin yanısıra Çin, Rusya, Sırbistan, Bulgaristan, İtalya, Portekiz, İngiltere başta olmak üzere birçok ülkeden İK ve kurumsal iletişim profesyonellerine işveren markası kapsamında eğitimler veriyor.

Employer Brand Summit

İlk Employer Brand Summit / Workshop’u 2009’da 30 kişilik bir katılımcıyla gerçekleştirdik. 2020’de 10 ülkeden 450’ye yakın katılımcımız vardı. Sadece katılımcı sayımız artmadı, yurtdışından da katılımcıları çekmeye başladık.

1-2 Nisan’da gerçekleştireceğimiz Employer Brand Summit’te yerli ve yabancı konuşmacılardan ilham alacağız. Bu yıl yer alacak bazı konuşmacılarımız

  • Heike Virmond | Global Vice President People, Culture & HR – gategroup
  • Dr. Heba Makram | Project Transformation Lead (HR) – Emirates Group
  • Paul Keijzer | CEO – The Talent Games
  • Giselle Mota | Principal, Future of Work – ADP
  • Florian Schubert | Head of HR IT, People Analytics & Application Development – HDI Group

Bu yılın konuları arasında aday ve çalışan deneyimi, İK analitiği, dijital kampanyalar, genç kuşak iletişimi, EVP yer alacak.

İşveren Markası hakkında son gelişmelerden haberdar olmak için ücretsiz e-kitabımı indirebilir, ya da Employer Brand Academy’e 1 haftalık ücretsiz kayıt olabilirsiniz.